Oddelek za odrasle
24 May 2024, 18:00

Predstavitev knjige: Pojavimo se in poniknemo (kot boža doga)

Evgen Car

Ob 80. letnici avtorja bo potekala tudi otvoritev razstave Življenje in delo Evgena Cara. Pogovor z avtorjem bo vodila urednica knjige, pom. akad. dr. Klaudija Sedar.

Leta 1963 je maturiral na gimnaziji v Murski Soboti ter se vpisal na AGRFT (Akademija za gledališče, radio, film in televizijo), kjer je diplomiral leta 1967. Od leta 1968 do 1979 je bil član ansambla SNG Maribor, od leta 1980 pa član MGL (Mestnega gledališča ljubljanskega). Občasno je gostoval v Slovenskem mladinskem gledališču, Eksperimentalnem gledališču »Glej«, Drami SNG Ljubljana ter v Prešernovem gledališču v Kranju. V svoji igralski karieri je poustvaril številne prepoznavne, glavne in stranske osebe, zlasti komične in tragikomične like, od Shakespeara in Moliera do likov v svetovni in slovenski dramatiki 20. stoletja. Znan je tudi po vlogah v več slovenskih filmih.

Zaslovel je z lastno monodramo v prekmurščini Poredušov Janoš. Premierno jo je uprizoril leta 1992. Leta 1995 je nastala televizijska priredba, leta 1998 pa je bila monodrama natisnjena še v knjigi. Izvajal je ni le v Sloveniji, temveč tudi v zamejstvu, med Slovenci v Nemčiji, na Hrvaškem, v Budimpešti … Leta 2011 je v koprskem gledališču uprizoril še eno svojo dramo, napisano leta 2008 in istega leta nominirano za Grumovo nagrado, Štorklje umirajo: izginjajoče upanje (prvotni naslov Štrki umirajo). V tej drami, ki bi bila lahko (po avtorjevih besedah) nadaljevanje Poredušovoga Janoša, osebe govorijo knjižno slovensko. Izjema je le glavni junak, kmet Martin, ki govori prekmursko. Leta 2009 je kulturno društvo madžarske narodne skupnosti v Dobrovniku in Baráti Kör dramo izdalo v madžarskem prevodu A gólyák is elpusztulnak. V obeh besedilih gre za navezanost preprostega kmeta na svojo rodno zemljo in nemoč starejših ljudi, da bi se zoperstavili zahtevam in pogledom mlajših generacij.

V madžarščini je napisal še zbirko elegičnih pesmi Szines paraszt (v prostem prevodu Naličeni kmet). Izšla je pri Zavodu za kulturo madžarske narodnosti v Lendavi.

Leta 2019 je izšla njegova avtobiografija z naslovom Moja zgodba: samo norček misli, da ga morajo imeti vsi radi, ki je bila naslednje leto prevedena še v madžarščino. Leta 2023 je avtobiografija izšla tudi kot zvočna knjiga pri Založbi kaset in plošč RTV Slovenija.