Oddelek za odrasle
17 June 2022, 20:00

Knjižnica pod zvezdami

Atrij Kulturnega doma Beltinci

 

Literarni del

Predstavitev biografije dr. Petra Čeferina z naslovom Nespodobni odvetnik.
Predstavila jo bosta dr. Peter Čeferin in avtor knjige Tadej Golob.

Dr. Peter Čeferin je zagotovo eden izmed najprepoznavnejših odvetnikov v Sloveniji. Le kdo še ni slišal za njegove odmevne primere Perić, Makoter, Lončarić … V pričujoči knjigi so ti primeri približani in osvetljeni s plati, ki je preko medijev dostikrat nismo mogli spoznati, a vemo, da ima resnica vedno dve plati. Peter Čeferin je skozi življenje in delo spoznal tako svetle kot temne plati človeške družbe, se kot študent znašel tudi na drugi strani zakona, a vendar ga vse to ni ustavilo in je danes med ustanovitelji največje slovenske odvetniške družbe pri nas.

V biografiji lahko sledimo njegovemu življenju, od srečnega otroštva v Ljubljani preko divjih študentskih let, nerodnih odvetniških začetkov, ustvarjanja družine do njegove uveljavitve v slovenskem odvetniškem prostoru in nazadnje uživanja v starosti. Zbrane prigode iz življenja so napisane tako doživeto, vedno s kančkom humorja, da bi, če za prispodobo vzamemo sodno dvorano, vsekakor dosodili vprid dr. Čeferinu.

"Vse otroštvo se je upiral vsem pravilom, vedno je bil v opoziciji, vedno je bil drugačen. In zato je izkusil mnoge življenjske izkušnje, ki jih »obetajoči« mladostniki nikoli ne doživijo. Mladi upornik se je razvil v najboljšega zagovornika v državi, postal in ostal je ikona slovenskega odvetništva. Ne verjamem, da bi mu kdo to napovedal."

- Iz predgovora Aleksandra Čeferina

 

 

Tadej Golob – zadnja leta avtor kriminalnih uspešnic – je pisatelj, ki se je podpisal pod več odmevnih biografij, tudi o nekdanjem košarkarju Petru Vilfanu, glasbeniku Zoranu Predinu, košarkarju Goranu Dragiću, političarki Alenki Bratušek, igralki Mileni Zupančič, lobistu dr. Božu Dimniku in odvetniku dr. Petru Čeferinu.

Pogovor bo vodil Jure Longyka.

 


Foto: Alan Orlič Belšak

 

Jure Longyka. Ozdravljeni deloholik. Govorec, moderator in glasbeni kurator, ki je zaznamoval slovenski radio zadnjih petintrideset let. Tretjino na Radiu Študent, dve na Valu 202. Njegov najbolj znani radijski otrok je oddaja Izštekani (1993-), malce bolj zadaj se sramežljivo skrivata Telstar (1997-2014) in Oldies-Goldies lestvica (1990-1996). Je prejemnik treh strokovnih viktorjev kot najboljši radijski voditelj ali kot avtor najbolje radijske zabavne oddaje. Obdarjen je z enim najboj markatnih glasov v deželi, ki napoveduje svoje radijske podvige in informativne oddaje, državne proslave in predstave v osrednjem hramu kulture. Da neštetih reklam niti ne omenjamo. Na pot mu še vedno prihajajo novi izzivi, od gledališča prek odrske interpretacije poezije ob harmoniki Jureta Torija do pripovedovanja zgodb s skupino Gobec in godec. Tu in tam pomaga opremiti kak film z glasbo, uredi kakšno glasbeno izdajo ali napiše spremno besedo. Za nameček svoje znanje že četrt stoletja uspešno prenaša novinarjem in komunikologom od Pop TVja do Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani.

 

Glasbeni del

 

Zoran Predin, živa legenda slovenskega kantavtorstva, predstavlja slovensko avtorsko glasbo že 41 let, kot pevec in komponist, prepoznan skozi melodije in samosvojo poetiko, ki je postala sestavni del slovenske in jugoslovanske zabavnoglasbene identitete.

V številnih glasbenih zasedbah uresničuje svoje glasbene ideje, zelo rad pa nastopa tudi sam s kitaro, ko lahko publiki predstavi pesmi, ki so primerne koncertnemu razpoloženju. Seveda vedno tiste obvezne, najpopularnejše iz železnega repertoarja, vsakič pa tudi kakšno novo in še kakšno za presenečenje.

Posnel je 43 albumov z raličnimi glasbenimi zasedbami. Piše poezijo in prozo, glasbo za gledališke predstave, celovečerne filme in TV nadaljevanke. Je prejemnik nagrade Zlata ptica 1982, Sedem sekretarjev SKOJ-a 1983, Zlati Petelini 19, Viktor 2006, Ježkova nagrada 2019.

Sam pravi, da najboljše šele prihaja.

 

 

 

 

Če bo slabo vreme, bo dogodek v dvorani Kulturnega doma Beltinci.