Oddelek za odrasle
18 January 2022, 18:00

Ljubav se ne trži – ljudske pesmi iz Prlekije, Prekmurja in Medžimurja

predstavitveni nastop

Marinka Prelog in Selma Franov iz Ljutomera pod umetniškim imenom Béročka delujeta od leta 2019.  Letos poleti je luč sveta ugledala knjižica z zgoščenko kot prvi album glasbenega projekta zbiranja, snemanja ter izvajanja ljudskih pesmi iz Prlekije, Prekmurja in Medžimurja. Te tri pokrajine povezujejo številne geografske, zgodovinske in jezikovne posebnosti, ki se v pesmih prepletajo na posebne načine.

Marinka in Selma sta izbrali 24 pesmi z ljubezensko tematiko, ki ljubezen opevajo skozi oči ženske.

Glasbeni album, ki nosi naslov Ljubav se ne trži, odlikuje poleg čiste, občutene interpretacije ljudskih pesmi treh sosednjih panonskih pokrajin, tudi skrbno pripravljena spremna knjižica z več kot 60 stranmi. Vsaki pesmi sta poleg spremnih besedil posvečeni še dve strani, kjer najdemo besedilo in notni zapis z dodanimi akordi. Ob notnem zapisu so natisnjene tudi QR kode, ki omogočajo predvajanje in poslušanje pesmi na mobilnih napravah. Poleg tega so zaradi narečja in tujega jezika določene besede dodatno razložene, prevedene, vsaka od pesmi pa vsebuje tudi opombo, ki nas poduči o izvoru pesmi ter dodatno obrazloži njen pomen.
Pri nastajanju albuma, zbiranju materiala, snovanju knjižice in oblikovanju sta poleg Marinke in Selme ključno vlogo imela tudi Dušan Prelog in Daniel Gajšt, pri snemanju pa odlična snemalca Silvester Žnidarič in Peter Slanič. Slikarka prleškega rodu Katja Sudec je dovolila uporabo njene slike z naslovom Poljubila sem volka in bilo mi je všeč, spremno besedo h knjižici pa je napisal dr. Miran Puconja.

V novembru sta Selma in Marinka za Prvi program Radia Slovenija posneli enourno predstavitveno oddajo v sklopu oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi. Z velikim veseljem in ponosom pa delita z vami novico, da je po tej predstavitvi odgovorna urednica glasbenega programa na Prvem mag. Simona Moličnik s svojo ekipo urednikov izbrala pesem »Obljubil ti z menoj si venčeke plesti« kot letošnjo slovensko predstavnico v projektu novoletne glasbene voščilnice Zveze evropskih nacionalnih radijskih postaj. V prihajajočem božično-novoletnem času se bo torej ljudska pesem, ki je bila pred mnogimi leti zapisana na Cvenu pri Ljutomeru in sta jo sedaj obudili in zapeli Selma in Marinka, predvajala po vsej Evropi.

Glasbeni projekt se nadaljuje in sicer je posvečen prleškim oziroma v Prlekiji zapisanim ljudskim pesmim, tako kot so se na tem področju pele. V ta namen sta že začeli sodelovati z Glasbenonarodopisnim inštitutom na Slovenski akademiji znanosti in umetnosti v Ljubljani, kjer imata možnost raziskovati materiale v njihovi bogati knjižnici ljudskega izročila.

Delovanje Beročke lahko podprete z nakupom albuma ali s prostovoljnim prispevkom.

Vabljeni tudi k obisku spletne strani www.berocka.si, kjer so objavljene napovedi dogodkov in nastopov ter zvočni utrinki pesmi iz albuma Ljubav se ne trži.

Beročka deluje pod okriljem Zavoda Herbija Prlekija.