Oddelek za odrasle
14 May 2021, 19:00

Plastenje s(r)amot: e-predstavitev knjige

Štefan Kardoš in Jožica Atelšek

Resnična zgodba o srečanju pisatelja K. in gluhoslepe osebe Ice, ki potem skupaj napišeta roman Plastenje s(r)amot. Poveže ju univerzitetna profesorica, sekretarka združenja gluhoslepih Simona, ki je nekoč bila K.-jeva dijakinja. Simona se je ob neki priložnosti podvrgla regresiji in nekaj mesecev pozneje, ko je brala K.-jev družinski roman Vse moje Amerike, ugotovila, da je med regresijo pravzaprav bila babica svojega srednješolskega profesorja.

K. že nekaj časa odkriva pariško preteklost babice Rozalije. Načrtuje pot v francosko prestolnico, sled za pokojno prednico se namreč izgublja leta 1936 v nekem fotografskem ateljeju v mestecu Triel na Seni, le streljaj od Pariza. Pečat ateljeja z datumom je odtisnjen na hrbtni strani portretne fotografije  Rozalije. Toda polovica fotografije je nerodno odrezana s škarjami, s tem pa tudi oseba, ki je skupaj z Rozalijo pozirala na fotografiji. K. ve, da je bil odrezan babičin pariški fant.

K. je trdno odločen, da se bo naučil francosko in se odpravil v Triel poizvedovat o dogodkih iz davne preteklosti. Toda potem, ko mu Simona piše o svoji presenetljivi izkušnji z regresijo, se vse spremeni. Pot ga vodi v predalpsko rudarsko mestece h gluhoslepi Ici, ki bi lahko imela v rokah ključ do babičine pariške skrivnosti. Toda ključ je iz drugačne snovi, kot je pričakoval. In tudi telo skrivnosti, ki preži za vrati v svet enigem, je vse kaj drugega od K.-jevih pričakovanj. Tam namreč prišleka čaka madame la professeur. A to je šele začetek potovanja.

»Naravnost magično branje, ki plast za plastjo odstira pogled v globine posameznikove notranjosti ...« (Iz recenzije Vesne Sivec Poljanšek v Bukli)

Ogled bo na voljo na naši YouTube strani.