Obvestila
21 March 2020, 00:00

Elektronski viri in podatkovne zbirke na daljavo

Spoštovani,

vsa izposojevališča Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota so do nadaljnjega zaprta, bibliobus ne vozi, odpovedane/prestavljene so vse prireditve in dejavnosti.

Rok izposoje in podaljšanje gradiva smo v tem času za vso gradivo podaljšali na 30 dni. Izklopljene so zamudnine, opomini, izterjava in rezervacije gradiva. V tem času lahko izkoristite možnosti podaljšanja gradiva prek spletne storitve Cobiss+ ali mobilne aplikacije mCobiss.

Kot članom knjižnice so vam od doma na voljo:

  • elektronske knjige preko Biblosa,
  • prosto dostopne podatkovne zbirke,
  • različne informacije v elektronskih virih.

Člani, ki vam je morebiti v tem času poteklo članstvo, lahko do elektronskih virov kljub temu neovirano dostopate.

 

BIBLOS − izposoja e-knjig v slovenščini

Biblos ponuja izposojo in prodajo e-knjig v slovenščini, povezan je tudi s katalogom COBISS/OPAC. Zbirko e-knjig redno dopolnjujemo z novimi naslovi. E-knjige si lahko izposodite za 14 dni. Za izposojo potrebujete veljavno člansko številko in geslo za Moja knjižnica.

Dostop in navodila za uporabo: www.biblos.si

Android in iOS: Biblos2

 

Prosto dostopne podatkovne zbirke:

 

Kamra – lokalna zgodovina v zgodbah

Regijski portal Kamra je spletno mesto, ki združuje digitalizirane vsebine s področja domoznanstva v knjižnicah in drugih lokalnih kulturnih ustanovah. Vsebine Kamre so predstavljene kot zgodbe, s spremnimi besedili ter pripadajočimi digitaliziranimi objekti in metapodatki.

Dostop: www.kamra.si

 

Pomurci.si – pomurski biografski leksikon

Biografski leksikon Pomurci.si predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in celotni pomurski pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna. Leksikon deluje v okviru portala Znani Slovenci.

Dostop: www.pomurci.si

www.znanislovenci.si

 

dLib – kulturni zakladi Slovenije, združeni in dosegljivi na vsakem koraku

Digitalna knjižnica Slovenije – dLib.si zagotavlja dostop do raznovrstnih digitalnih vsebin (časopisi, knjige, plakati, razglednice...) s področja znanosti, umetnosti in kulture. Poleg tega zagotavlja trajno ohranjanje slovenske pisne kulturne dediščine v digitalni obliki in s tem skrbi, da bodo digitalne vsebine preteklosti in sedanjosti dostopne tudi prihodnjim rodovom.

Dostop: www.dlib.si

 

Elektronski viri, dostopni na daljavo članom Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota

 

Tax-fin-lex

Tax-Fin-Lex je osrednje spletno mesto v Sloveniji, kjer na enem mestu najdete ažurne in med seboj povezane informacije z davčnega, računovodsko-finančnega in pravnega področja. Portal vsebuje razne strokovne članke in nasvete v zvezi z davki, strokovno vsebino z računovodsko-finančnega področja, obrazce, pravilnike ter vso veljavno slovensko zakonodajo v aktualni in preteklih verzijah (čistopisi) s povezavami na sodno prakso slovenskih sodišč.

Dostop: S spletne strani Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota: Oddaljen dostop do podatkovnih zbirk. Potrebujete veljavno člansko številko in geslo za servis »Moja knjižnica«.

 

Pressreader

 

Zbirka vključuje tekoče izdaje časopisov in revij z vsega sveta (tudi slovenskih). Nabor revij pokriva različna tematska področja, kot so moda, ročna dela, računalništvo, avtomobilizem, kultura, šport idr.

Dostop: S spletne strani Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota: Oddaljen dostop do podatkovnih zbirk. Potrebujete veljavno člansko številko in geslo za servis »Moja knjižnica«.

 

EBSCOHost

Nudi dostop do tekstovnih in bibliografskih zbirk podatkov: Academic Search Elite, Business Source Premier, MasterFILE Premier, Newspaper Source, MEDLINE. Vključuje tekste skoraj 3000 časnikov ter abstrakte in indekse 5000 periodičnih publikacij.

Dostop: S spletne strani Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota: Oddaljen dostop do podatkovnih zbirk. Potrebujete veljavno člansko številko in geslo za servis »Moja knjižnica«.

 

Vabimo vas, da obiščete spletni portal Dobreknjige.si, ki nudi priporočilno kakovostno literaturo. Zanesljivost, nepristranskost in ažurnost vzajemno zagotavljamo vse slovenske splošne knjižnice, v sodelovanju z literarnimi kritiki ter našimi bralkami in bralci, uporabniki portala o dobrih knjigah.

 

Portal Dobreknjige.si nastaja sproti; predstaviti poskuša dobro literaturo, vendar tako, da je težišče izbora pri sodobnem, najnovejšem romanu. Namenjen je vsem, ki v poplavi literature iščete nekaj »res dobrega« zase.

 

Pri Dobrihknjigah.si gre zgolj za namig za branje; da si morda sedaj, ko ne morete do knjig v knjižnici, naredite izbor in na osnovi priporočil počakate na trenutek, ko boste lahko posegli tudi po knjigi sami.

Dostop: www.dobreknjige.si

Za raziskovalce, študente, dijake in učence ter vse ljubitelje zgodovine ponuja spletni portal Zgodovina Slovenije – SIstory, ki ga ureja Inštitut za novejšo zgodovino, prosto dostopne marsikatere publikacije (revije in monografije) s področja slovenskega zgodovinopisja, raziskovalne podatke, arhivske in tiskane vire, vse z urejenimi avtorskimi pravicami.