Oddelek za odrasle
18 January 2019, 18:00

Predstavitev monografije: Prekmurje v vrtincu pariške mirovne konference 1919

Uroš Lipušček, dr. politoloških znanosti

Razgovor z avtorjem monografije, dr. Urošem Lipuščkom, avtorjem uvodnega eseja, pisateljem Dušanom Šarotarjem, in urednico, dr. Klaudijo Sedar, bo vodil g. Marjan Šiftar, podpredsednik uprave Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija.

Pozdravni nagovor bo imel predsednik Iniciativnega odbora g. Milan Kučan.

Predstavitev bodo obogatili :

  • Marko banda iz Beltincev in
  • odlomki iz dokumentarnega filma Štefana Celeca ob 100-letnici združitve "Za Prekmurje gre!"

 

18. januar 2019 - 18. januar 1919 100-letnica začetka pariške mirovne konference

Na njej so odločali tudi o usodi Prekmurja. Pomembno, vendar spregledano vlogo, je pri tem imel član ameriške delegacije, profesor na univerzi "Columbia" v New Yorku, major Douglas W. Johnson. Dr. Matija Slavič, aktiven udeleženec pariške konference, je v študiji "Prekmurske meje v diplomaciji" zapisal: "Obveljala je torej v Prekmurju meja, ki jo je določil Johnson, ki ima največ zaslug, da smo prišli z državno mejo čez Muro. Zato si ta amerikanski profesor zasluži, da dobi v tej naši Slovenski krajini dostojen spomenik."

(Slovenska krajina: zbornik ob 15-letnici osvobojenja; uredil V. Novak, Beltinci 1935, 87)

 

Dr. Uroš Lipušček, novinar, publicist in zgodovinar je avtor številnih del, še posebej iz obdobja prve svetovne vojne. Med drugim je bil dolgoletni dopisnik RTV Slovenija iz ZDA, konsultant UNESCA, svetovalec misije UNMIK-a in OSCE-a na Kosovu in rektor največje univerze na Kosovu AAB. Trenutno je dopisnik Radia Slovenije iz Pekinga. Njegovi najbolj obsežni deli iz prevratnih časov med prvo svetovno vojno in po njej sta knjigi »Ave Wilson: ZDA in prekrajanje Slovenije na konferenci v Versaillesu 1919-1920« in »Sacro Egoismo: Slovenci v krempljih tajnega londonskega pakta 1915«.