Oddelek za odrasle
17. maj 2023, ob 18:00

76. Vanekov večer: Vojna in (ali) mir; svet na prelomnici

dr. Uroš Lipušček in Tomislav Jakič

Tema je več kot aktualna; smo pred vojno globalnih razsežnosti in že sredi nove hladne vojne, se dokončno rušijo temelji povojne zgradbe mednarodnih odnosov, je Ukrajina evropski Afganistan, »poligon« spopada globalnih razsežnosti; perspektive za mir – alternative: novo gibanje »neuvrščenih« in multilateralizem; Evropa (EU) in mi – v nepredvidljivem vrtincu globalne konfrontacije za prevlado;…

Dr. UROŠ LIPUŠČEK, dr. politoloških znanosti, dolgoletni dopisnik RTV Slovenija iz ZDA, urednik, svetovalec misije OVSE na Kosovu, rektor univerze AAB v Prištini, dopisnik Radia Slovenije na Kitajskem, član Programskega sveta Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija, avtor več pomembnih in aktualnih monografij, nesporno eden najboljših poznavalcev Kitajske in celotnih mednarodnih razmer in angažiran ter kritičen analitik in komentator mednarodnih odnosov za več medijev, tudi v Prekmurju in že večkratni gost tudi Vanekovih večerov.

TOMISLAV JAKIČ, dipl. pravnik, doajen hrvaškega novinarstva (novinarsko pot je začel 1966. leta), zunanjepolitični komentator, dopisnik v tujini, avtor intervjujev s številnimi svetovnimi državniki in politiki in bil tudi v. d. glavnega in odgovornega urednika informativnega programa hrvaške TV, več let svobodni novinar in sodelavec več tujih medijev (Radio Svobodna Evropa in drugih) ter uglednih domačih medijev (Svobodna Dalmacija..), pisec več knjig (avtobiografska »Nisem tulil z volkovi« in drugih), aktiven v Državljanskem odboru za človekove pravice, dolgoletni zunanjepolitični svetovalec hrvaškega predsednika S. Mesiča in še vedno izjemno aktiven in angažiran javni komentator mednarodnih dogajanj.