Oddelek za odrasle
25. avgust 2022, ob 20:00

Dnevi poezije in vina

Knjižnica pod zvezdami na Skritem dvorišču

Mednarodni pesniški festival Dnevi poezije in vina letos zopet prihaja v goste v Knjižnico pod zvezdami. Vrhunska mednarodna poezija, ki magično zaživi šele v intimnih prostorih starih vrtov in trgov, kjer je prostor prepojen z verzi in zgodbami, bo konec avgusta zavzela tudi Skrito dvorišče Murske Sobote. Z nami bodo pesniki:

  • Tomasz Różycki (PL), letošnji častni gost festivala,
  • Syds Wiersma (NLD) in
  • Cvetka Bevc (SVN).

 

 

Tomasz Różycki (1970, Poljska) je poljski pesnik, prevajalec in univerzitetni predavatelj. Doslej je napisal osem pesniških zbirk, med katerimi izstopa dolga epska pesnitev Dvanajst postaj. Zanjo je prejel najprestižnejšo poljsko literarno nagrado za mlade avtorje. Tudi pozneje je bil za svoje literarno delo večkrat nagrajen in preveden v številne jezike. Uveljavil se je tudi kot prevajalec Stéphana Mallarméja in Arthurja Rimbauda.

Sodobni poljski pesnik Tomasz Różycki je med bralci in kritiki prepoznaven z relativno strogo formo poezije, ki jo je predstavil v številnih pesniških zbirkah. Ritmizirana poezija se pogosto nanaša na literarno tradicijo soneta, v svojem odnosu pa hkrati tudi na grotesko, humor in ironijo. A ne gre le za podobo in obliko preteklosti, temveč za ogledalo sedanjosti, v katerem sodobni človek potuje in sanjari o umetnosti. Tomasz Różycki je drugačen pesniški glas sodobne poezije – lirične meditacije o samotnosti, ljubezni in poeziji, ki so vpete v preteklost, tradicijo in spomin, se dopolnjujejo z aluzijami na poljsko literarno tradicijo. V slovenski izdaji se bo pesnik predstavil s svojim lastnim izborom svojega četrtstoletnega pesniškega ustvarjanja.

Syds Wiersma (1963, Nizozemska) je frizijski pesnik, prevajalec in filmski arhivist. Prvo pesniško zbirko je izdal leta 1992, po skoraj dvajsetletnem pesniškem predahu pa je v zadnjih letih izdal tri zbirke, Razcefrano krilo (Raffelwjok, 2016), Dvajset ljubezni ena saudade (Tweintich leafdes in saudade, 2017) in Dežela brez škrjanca (Lân sûnder ljurk, 2019). Še dve zbirki bosta izšli v naslednjih dveh letih. Njegov prevajalski opus vključuje tudi poezijo slovenske pesnice Kristine Kočan. Za eno od svojih pesmi je leta 2020 prejel nagrado Rely Jorritsma. Syds Wiersma dela kot vodja Frizijskega filmskega in avdio arhiva v frizijski prestolnici Leeuwarden.

Cvetka Bevc (1960, Slovenija), pesnica, pisateljica, glasbenica, scenaristka, je na Filozofski fakulteti v Ljubljani zaključila študij muzikologije in primerjalne književnosti ter se izpopolnjevala na University College Cork. Sodelovala je na številnih branjih doma in v tujini, prevodi izbora njenih pesmi in zgodb so izšli v več jezikih. Je avtorica radijskih iger, scenarijev za dokumentarne filme in čez tridesetih izdanih književnih del. Piše prozo, poezijo, mladinsko literaturo in dramska dela. Doslej je izdala pesniške zbirke Siringa (2017), Prelet žerjavov (2004), Med ločjem (2005), Odbleski (2009), Siringa (2017) in In vendar sem (2020). V pripravi za izid sta pesniški zbirki Prelet ognjenega svinčnika in Ona, ti, jaz. Nagrade za pesništvo: nagrada Kresnice (2022) za najboljšo angažirano, ženskam posvečeno pesniško zbirko, nagrada Fanny Hausmann (2020) za najboljši pesniški ciklus, Srebrno pesniško pero (2014) na Mednarodnem pesniškem festivalu Slovanski objem v Varni (Bolgarija).

 

Pogovor bo vodil Benjamin Langner Von Höveling.

 

Glasba:VITA MAVRIČ s pianistom JAKO PUCIHARJEM

Vita Mavrič je dama, ki je z avtorskimi glasbenimi predstavami in šansonom v več kot tridesetih letih kariere močno zaznamovala naše kulturno okolje. Med slovenskim občinstvom je obudila zanimanje za šanson, slovensko uglasbeno poezijo, povzdignila raven besede in glasbe ter razvila prepoznavni blagovni znamki mednarodnega festivala šansonov ”La vie en rose” in ”Café Teater”, ki ga je kot umetniška vodja vodila dvajset let.

Je ena najvidnejših in najpomembnejših slovenskih šansonjerk. Njene pesmi so zgodbe slehernika, njen glas, interpretacija in dramska igra pa nas popeljejo na sprehod v nek drug čas, v neke druge kraje ali pa nas pustijo tukaj in zdaj, razmišljujoče o stiskah sodobnega človeka.

»Oder. Luč. Beseda. Glasba. Štirje elementi sveta, ki mu Vita Mavrič pripada z vsem srcem. Vitin svet ima vse. Le časa ne, kajti Vita je preprosto brezčasna.«

Jaka Pucihar je leta 1998 na Akademiji za glasbo Ljubljana z odliko zaključil študij Kompozicije in glasbene teorije ter leta 2002 še magisterij. Je prejemnik študentske Prešernove nagrade. Od leta 1999 na Akademiji za glasbo v Ljubljani kot redni profesor predava Jazz harmonijo, Aranžiranje, Improvizacijo in je ustanovitelj Katedre za jazz.

Poleg skladateljskega, aranžerskega in pedagoškega delovanja je odmevna tudi njegova aktivnost na poustvarjalnem področju: sodeluje z nekaterimi vidnejšimi umetniki, kot npr. Ireno Grafenauer, Matejem Bekavcem, Darjo Švajger, Vito Mavrič, s Simfoničnim orkestrom ter Big bandom RTV Slovenija ter številnimi drugimi. Z ženo Ilonko je soavtor priljubljene serije učbenikov Moj prijatelj klavir (slo/hr/ang).

 

Vabljeni na pesniško branje ob glasbi in kozarcu vina Vina Kos.

 

Če bo slabo vreme, bo dogodek v avli knjižnice.