Oddelek za odrasle
9. junij 2022, ob 18:00

Predstavitev znanstvene monografije: Anton Korošec

prof. dr. Andrej Rahten

Štajerski duhovnik dr. Anton Korošec (1872–1940) je bil nedvomno ključni slovenski politik med obema svetovnima vojnama. Na beograjski politični sceni je kot eden od ustanovnih očetov Jugoslavije veljal za enega najvplivnejših državnikov, ki je vse do smrti uspel ohraniti pomembno vlogo tudi na dvoru Karađorđevićev. Pokopali so ga z najvišjimi častmi kot »slovenskega kneza«, pri čemer so tako njegovi privrženci in zavezniki kot tudi kritiki in nasprotniki zaznali usodno prelomnico v slovenski narodni in jugoslovanski državni zgodovini. Ni ga bilo sodobnika, ki ne bi priznal, da je Korošec s svojim dolgoletnim delovanjem suvereno obvladoval slovenski politični prostor v času kraljeve Jugoslavije, hkrati pa imel zelo pomembno vlogo v procesih odločanja v Beogradu. Ob 150. obletnici njegovega rojstva je pri Cankarjevi založbi izpod peresa prof. dr. Andreja Rahtena izšla monografija, ki prvič na enem mestu celovito predstavi Koroščevo državniško vlogo v kraljevi Jugoslaviji.

 

Red. prof. dr. Andrej Rahten (1973) je zgodovinar in diplomat. Študiral je na univerzah v Ljubljani in v Celovcu, raziskoval v dunajskih arhivih in bil štipendist na Jugovzhodnem inštitutu v Münchnu. Leta 2000 je na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani obranil doktorsko disertacijo z naslovom Dr. Janko Brejc (1869-1934). Politična biografija.

Od leta 2001 je bil zaposlen na zunanjem ministrstvu in v Kabinetu predsednika vlade, kjer je bil svetovalec za zunanjo politiko. Kot veleposlanik Republike Slovenije je v letih 2013–2017 deloval na Dunaju. Bil je v upravnih odborih Inštituta za novejšo zgodovino, Centra za evropsko prihodnost, Evrosredozemske univerze in Evrosredozemske univerzitetne fundacije.

Zdaj je zaposlen kot znanstveni svetnik na Zgodovinskem inštitutu Milka Kosa ZRC SAZU in na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru, kjer je bil leta 2015 imenovan za rednega profesorja za sodobno zgodovino, leta 2019 pa za senatorja in člana habilitacijske komisije Filozofske fakultete. Od leta 2019 je dopisni član Avstrijske akademije znanosti. Njegova raziskovalna dejavnost se osredotoča na zgodovino habsburške monarhije in kraljeve Jugoslavije, politično biografiko ter zgodovino 19. in 20. stoletja. Je soustanovitelj in odgovorni urednik knjižne zbirke Studia diplomatica Slovenica.

Nagrade:

2002 - Zlati znak ZRC
2017 - Zlati rotovški možic Mesta Dunaj
2020 - Veliki zlati častni znak na traku za zasluge za Republiko Avstrijo