Obvestila
22. april 2021, ob 14:34

Vznemirljiva najdba pri projektu katalogizacije judovskih knjig

Hebrejska Biblija s podpisom zadnjega murskosoboškega rabina dr. Lazarja Rotha

Med judovskimi molitveniki smo našli Hebrejsko biblijo, torej knjigo, ki vključuje Toro, Preroke in Spise in je bila izdana leta 1911 v Vilni pri založbi Rosenkranz & Schriftsetzer.

Presenečenje, ki nas je čakalo, je bilo dvojno: v njej je podpis dr. Lazarja Rotha, nadrabina, z ročno napisanim stavkom, ki potrjuje, da je knjiga neoporečna za zaprisego na sodišču. “Potrjuje se, da vsebuje ta knjiga na str. 113 Toro in da je sposobna za opravljanje prisege Izraelitov.” Dr. Lazar Roth nadrabin 14. 3. 1939

Ko smo obrnili na str. 113, smo na njej našli označen odlomek z desetimi božjimi zapovedmi.

Na Hebrejski Bibliji je prav tako viden pečat okrožnega sodišča Murske Sobote iz časa Kraljevine Jugoslavije in iz rabinovega teksta lahko sklepamo, da so Judje imeli možnost pred sodiščem zapriseči na svoji Hebrejski Bibliji, praksa, ki v kasnejši državni ureditvi ali danes za verske skupnosti več ni poznana oz. v veljavi.

Dr. Lazar Roth je bil zadnji rabin v Murski Soboti preden je bil skupaj s prekmursko judovsko skupnostjo aretiran 26.4.1944 in odpeljan v taborišče Auschwitz, kjer je umrl skupaj z večino prekmurskih Judov.

Hebrejska Biblija z njegovim podpisom je zato še toliko bolj vredna dediščina lokalne skupnosti, ki je bila uničena v holokavstu in se je spoštljivo spominjamo ob obletnici deportacije.