Oddelek za odrasle
27. avgust 2020, ob 20:00

Dnevi poezije in vina

Knjižnica pod zvezdami na Skritem dvorišču

Literarno-glasbeni večer

Glasba: Neisha

Mednarodni pesniški festival Dnevi poezije in vina letos zopet prihaja v goste v Knjižnico pod zvezdami. Obeta se pesniško branje mednarodno uveljavljenih pesnikov. Še nikoli ni bila vrhunska mednarodna poezija tako blizu in dosegljiva, še nikoli ni njena izjemna moč pritegovala toliko pozornosti poslušalcev in bralcev od blizu in daleč.

Mohan Rana (1964, Indija), hindijski pesnik, odrasel v New Delhiju, že dolgo živi v Bathu v Angliji. V poeziji raziskuje teme identitete, resnice, spominov in narave. Objavil je osem pesniških zbirk v hindiju. Sodeloval je na domačih in tujih pesniških festivalih Ledbury (2011), Stanza (2014), Svetovnem knjižnem sejmu v New Delhiju (2014), Slovenskem knjižnem sejmu v Ljubljani (2016), angleškem literarnem salonu PEN na londonskem knjižnem sejmu in festivalu umetnosti in literature Odisha v Bhubaneswarju (2018). Njegova poezija je prevedena v španski, italijanski, norveški, nemški, hrvaški, beloruski, nepalski in slovenski jezik ter v marathi.

Mikael Vogel (1975, Nemčija) je objavil šest pesniških zbirk, med drugim zum Bleiben, wie zum Wandern – Hölderlin, theurer Freund (skupaj s Joséem F.A. Oliverjem, 2020) in Dodos auf der Flucht. Requiem für ein verlorenes Bestiarium (2018). Leta 2016 je pri založbi SuKulTuR izšla njegova novela Ebola Global. Med drugimi priznanji je Vogel prejel pisateljsko štipendijo Hermanna Lenza (2002), potovalno štipendijo Yakiuta (2015), medijsko nagrado RAI Južna Tirolska na natečaju Lyrikpreis Meran (2016) ter pisateljsko rezidenco v Hausachu. Friederike Mayröcker je dve njegovi pesmi vključila v spisek svojih 25 najljubših pesmi vseh časov.

Za glasbeno obogatitev bo poskrbela Neisha. Slišali boste lahko Neishine preverjene uspešnice, kot tudi skladbe iz svetovne glasbene zakladnice, ki jim Neisha vdahne svojstven pečat.

Za epilog pa v duhu festivala obljubljamo vinsko degustacijo z lokalnim vinarjem.