Obvestila
5. maj 2020, ob 00:00

IZPOSOJA IN VRAČANJE GRADIVA

od 6. maja 2020

Spoštovani,

v sredo, 6. maja 2020, bomo ponovno odprli svoja vrata samo za vračilo in izposojo vnaprej naročenega gradiva. Do nadaljnjega ostajajo zaprte krajevne knjižnice in čitalnica, bibliobus ne vozi, prireditev in dejavnosti ni.

Delovni čas ostaja nespremenjen in je sledeč:

ponedeljek: 8.00 - 19.00
torek: 8.00 - 19.00
sreda: 8.00 - 19.00
četrtek: 8.00 - 19.00
petek: 8.00 - 19.00
sobota: 8.00 - 13.00

Ob nedeljah in praznikih je knjižnica zaprta.

 

Življenje v knjižnici bo še nekaj časa drugačno, kot smo ga bili vajeni pred zaprtjem in bo potekalo v skladu z nekaterimi omejitvami in zaščitnimi ukrepi.

Delovanje knjižnice prilagajamo vladnim ukrepom za zajezitev širjenja koronavirusa, navodilom Nacionalnega inštituta za javno zdravje in ostalih pristojnih organov.

 

IZPOSOJA IN VRAČANJE GRADIVA

 • Prosimo vas, da najprej poskrbite za vračilo gradiva, ki ga imate doma. To gradivo bo po priporočilih NIJZ odležalo 7 dni, preden bo varno predano naprej v izposojo.
 • Gradiva ne morete naročati po elektronski pošti ali ob osebnem obisku knjižnice.
 • Gradivo, ki si ga želite izposoditi, si rezervirajte v katalogu COBISS + / Moja knjižnica ali s predhodnim telefonskim naročilom med delovnim časom knjižnice (02 530 81 22 - oddelek za odrasle, 02 530 81 10 – mladinski oddelek).
 • Gradivo, naročeno do 14. ure, boste lahko prevzeli v knjižnici naslednji delovni dan. Naročite si lahko največ 5 naslovov.
 • Naročeno gradivo vas bo čakalo na prevzem 7 dni.
 • Prosimo vas, da po osmih dneh v storitvi Moja knjižnica preverite stanje na svojem knjižničnem računu.
 • Vpis novih članov še vedno poteka le preko spleta. Kako to storite, najdete na tej povezavi.
 • Ponovno vam nudimo storitev medknjižnične izposoje po predhodnem telefonskem naročilu med delovnim časom knjižnice (02 530 81 22 - oddelek za odrasle).
 • Zamudnine ne bomo zaračunavali do 31. maja 2020, zato se vam v knjižnico ni potrebno odpraviti takoj prvi dan odprtja. Vsem članom, ki jim je oz. jim bo rok izposoje potekel med 13. marcem 2020 in 31. majem 2020, bomo zagotovili enake pogoje vračila, ne glede na to, kateri dan bodo gradivo vrnili. Tudi opominov v tem obdobju ne bomo pošiljali.

 

PRIPOROČILA OB VSTOPU V KNJIŽNICO

 • V knjižnico lahko vstopajo samo zdrave osebe, brez znakov okužbe dihal (npr. nahod, kihanje, kašljanje, bolečine v žrelu, povišana telesna temperatura, motnje okušanja, vonja…).
 • NIJZ starejšim in bolnikom s kroničnimi nenalezljivimi boleznimi svetuje, da razmislijo o nujnosti in času obiska knjižnice.
 • V knjižnico se odpravite posamično, prav tako tudi vstopajte in poskrbite za varnostno razdaljo 2 metrov.
 • Ne dotikajte se obraza, zlasti ne ust, nosu in oči.
 • Upoštevajte higieno kihanja in kašljanja.
 • Upoštevajte napotke zaposlenih ob vhodu v knjižnico. Prosimo vas, da ste potrpežljivi in pripravljeni na daljše čakalne vrste.
 • Med obiskom knjižnice obvezno nosite zaščitno masko.
 • Pri vhodu v knjižnico in ob izhodu je obvezno razkuževanje rok.
 • Upoštevajte smer gibanja po knjižnici.
 • V knjižnici bo omejeno gibanje (čitalnica bo zaprta, prav tako ne bo mogoča uporaba računalnikov in sanitarij, izdelava fotokopij, ne bo prostega pristopa do gradiva, ni izposoje igrač, revij in časopisov…).
 • Če je le mogoče, uporabite brezstična plačilna sredstva.
 • Obisk v knjižnici naj bo čim krajši.

 

PREVENTIVNI UKREPI ZARADI KORONAVIRUSA (PDF)

 

RAVNANJE Z GRADIVOM DOMA (NIJZ)

Svetujemo vam, da izposojeno gradivo po prihodu domov odložite na nedostopno mesto in ga pričnete uporabljati glede na material, iz katerega je - po preteku vsaj toliko časa, kot je trenutno znano, da virus preživi na materialu, iz katerega je gradivo. Če je gradivo iz različnih materialov, upoštevamo čas za material, na katerem virus preživi najdlje. Čas lahko skrajšate tako, kakor je opisano pri paketu spodaj.

Po do sedaj znanih podatkih iz literature na osnovi laboratorijskih raziskav novi koronavirus SARS-CoV-2 na tiskarskem in tekstilnem papirju preživi 3 ure, na kartonu 24 ur, na gladkih površinah, kot so steklo in bankovci, 4 dni, gladkih površinah, kot sta jeklo in plastika, pa 7 dni.

V primeru naročila knjig po pošti svetujemo, da še neodprt paket odložite na nedostopno mesto in pustite nedotaknjenega odležati vsaj 3 dni. Po najmanj 3 dneh lahko paket odprete in pregledate, iz kakšnega materiala je gradivo.

Če je gradivo v pošiljki izključno iz papirja in kartona, ga lahko po preteku najmanj 3 dni uporabljate. Če pa je iz plastificiranega materiala oziroma zaščiteno (ovoj) s plastičnim materialom, ga temeljito obrišite z razkužilom (70 do 80% etanol ali 0,1% raztopina natrijevega hipoklorita (postopek priprave raztopine najdete tu) ali pa pustite gradivo stati še nadaljnje 4 dni (torej skupno 7 dni). Po preteku tega časa lahko gradivo varno uporabljate.

Pri rokovanju s paketom in njegovo vsebino vedno pazite, da se med tem ne dotikate obraza (še zlasti ne oči, nosu in ust) in si po rokovanju vedno temeljito umijte oz. razkužite roke.

Če z uporabo gradiva nikakor ne morete počakati (npr. izpitni roki), si pred in po branju gradiva umijte ali razkužite roke in po branju gradiva še površino, na kateri je ležalo gradivo. Ne listajte gradiva z oslinjenimi prsti. Ves čas upoštevajte vsa priporočila za preprečevanje okužbe (z neumitimi rokami se ne dotikamo oči, nosu in ust; upoštevamo pravilno higieno kašlja in kihanja, umivamo ali razkužujemo roke…).

 

Veselimo se vašega ponovnega obiska.