Oddelek za odrasle
27. februar 2020, ob 18:00

Spominski dan ustanove: Potovanje prof. Urbana

Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija

Svečanost v spomin na častnega člana, akademika dr. Antona Vratušo in ob 75. obletnici osvoboditve.

Dr. Anton Vratuša je bil med vodilnimi člani taboriščnega odbora OF v italijanskem koncetracijskem taborišču na otoku Rab. Pod njegovim vodstvom so taboriščniki ob kapitulaciji Italije sami razorožili italijansko posadko in ustanovili Rabsko brigado z več bataljoni (slovesnki, hravaški, judovski): Po prevozu na kopno so borci in borke slovenskih bataljonov Rabske brigade 24. septembra 1943 prisegli na Mašunu kot XVI. SNOUB. Dr. Anton Vratuša je bil za tem, od jeseni 1943 do jeseni 1944 odposlanec slovenskega partizanskega gibanja v severnem delu Italije in je imel ilegalno ime profesor Urban.

 

Na svečanosti sodelujeta častna gosta:

dr. Aleksander Vovk,
zgodovinar iz Trsta, dr. Aleksander Vovk, sodelavec dr. Vratuše, pripravlja za posthumno knjižno izdajo avtentične zapise, dodatne komentarje in spomine "profesorja Urbana", kar predstavlja dragoceno pričevanje o pomembnem poglavju Vratuševega in slovenskega partizanstva in je dragocen vir tudi za razumevanje zgodovine in aktualnih slovensko-italijanskih odnosov.

Marjetka Popovski & spremljevalna ekipa, Primorska-Izola
Marjetka je znana in spoštovana pevka in ljubiteljica slovenskih ljudskih pesmi, z vsem ponosom in žarom pa prepeva tudi partizanske pesmi. S svojo spremljevalno skupino glasbenikov in pevsko skupino Cvet v laseh je že doslej sodelovala na številnih spominskih in drugih proslavah in srečanjih v domačih, primorskih krajih, kakor v številnih po Sloveniji, v zamejstvu in po svetu. Že 20 let jo srečujemo tudi v hotelu Delfin v Izoli, kjer z njo prepevajo upokojenci iz vseh krajev Slovenije, tudi iz Pomurja. Marjetka Popovski je že dolgo tudi iskrena prijateljica Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija; s svojo skupino glasbenikov in pevk je nastopila tudi na več prireditvah Ustanove in skupaj z nami tudi zasadila ""Vranovo vrbo" v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih, v spomin in čast partizana, akademika, do zadnjega z Ustanovo povezanega tovariša dr. Antona Vratušo.