Oddelek za odrasle
11. februar 2020, ob 18:00

Akademski večer: Uporaba zloma simetrije

pom. akad. dr. Eva KLEMENČIČ

Na tokratnem Akademskem večeru v PIŠK MS bomo gostili pom. akad. dr. Evo Klemenčič doma iz Martjancev, ki je zaposlena kot asistentka na Fakulteti za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru.

Kratek povzetek predavanja:

Zlom simetrije je pogost pojav v naravi in ga povezujemo s samo evolucijo vesolja in življenja ter je vzrok za raznolikost in kompleksnost sistemov. Osnovni mehanizmi zloma simetrije so univerzalni, zato jih med drugim lahko preučujemo tudi na sistemu tekočih kristalov. Tekoči kristali združujejo edinstveno kombinacijo “mehkobe”, delnega značaja tekočine in optičnih lastnosti trdnih kristalov, zaradi česar so posebej zanimivi tako za raziskovalce na področju aplikativnih kot tudi bazičnih študij.

Pogledali si bomo tekoče kristale, pri katerih lahko s spreminjanjem temperature spreminjamo njihove faze, kar je povezano z zlomom simetrije. Za te sisteme je v bližini faznih prehodov značilen velik odziv na zunanje motnje, kar lahko izkoristimo za razvoj različnih aplikacij. Predstavljeni bodo trije primeri: uporaba v gradbenih kompozitih za zmanjšanje temperaturnih nihanj v prostoru, elektrokalorični pojav za razvoj hladilnih naprav na mikroskopski skali in možnost detekcije nanodelcev.